سامانه نیما در واقع مخفف یافته عبارت «سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی» است که ارتباطی امن، آزاد و در عین حال شفاف را بین صادرکنندگان، واردکنندگان و صرافیها به وجود آورده. در واقع دولت با ایجاد سامانه نیما علاوه بر اینکه با حذف دلالها و صرافیهای غیرمجاز بستری مطمئن برای تبادلات ارز فراهم آورد، به صادرکنندگان اجازه داد تا با فروش ارز حاصل از صادرات خود در آن، به گردش پول وارد شده در داخل کشور و رونق بازار داخلی کمک کنند.
به علاوه، مطابق با بخشنامه رفع تعهد ارزی سال ۱۴۰۰، فروش ارز در این سامانه روشی است که صادرکنندگان میتوانند تعهدات ارزی خود را به دولت رفع کرده و در ازای آن دولت نیز به ایشان اجازه ادامه فعالیت و برخورداری از تسهیلات دولتی را میدهد.
مزایای استفاده از سامانه نیما
سامانه نیما در بهمن سال ۱۳۹۶ به صورت آزمایشی راه اندازی و بعد از دو ماه رسمی شد.
در این سامانه، علاوه بر صرافان، صادرکنندگان نیز ارز حاصل از صادرات خود را برای فروش عرضه میکنند. در طرف دیگر، واردکنندگان و مجددا صرافان (به عنوان صنفی که به خرید و فروش ارز میپردازند) قرار دارند که خریدار ارز هستند. آنها نیز مقدار ارز مورد نیاز خود را با مبلغ مورد نظرشان ثبت میکنند. این سرویس به طور خودکار مقدار موجودی و مبالغی که هر صادرکننده برای ارز فروشی خود در نظر گرفته را با مقدار درخواستی و مبلغ پیشنهادی خریدار تطبیق داده و درخواستهایی که با یکدیگر همپوشانی داشته باشند را برای فروشندگان نمایش میدهد. فروشنده ارز میتواند ارز خود را به هر یک از خریداران پیشنهاد شده بفروشد.
سامانه نیما ابعاد وسیعی از مسائل اقتصادی و سیاسی را در برمیگیرد. این سامانه به طرق زیر میتواند به رشد و شکوفایی اقتصاد کشور کمک کند.
حفظ منابع ارزی
هدف ابتدایی ایجاد سامانه نیما طبق بخشنامه تعهدات ارزی، مقابله با تحریمها و وارد کردن ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور بوده است. در واقع این سرویس، تدبیری است که برای رونق گرفتن تجارتهای خارجی در کشور اندیشیده شده.
کاهش قاچاق کالا
دولت با راه اندازی این سامانه با ارائه خدمات سودمند به صادرکنندگان دارای مجوز، صرفه اقتصادی قاچاق کالا را از بین برده و به این ترتیب افراد علاقهمند به تجارت را به سمت روشهای قانونی سوق میدهد.
سر و سامان دادن به وضعیت صرافیها
تنها صرافیهای دارای مجوز میتوانند در این سرویس ثبت نام کرده و فعالیت داشته باشند. به علاوه، از آنجا همه مبادلات در این سامانه شفاف است، میزان و کیفیت عملکرد هر صرافی به خوبی مشخص خواهد بود و در نتیجه دولت نیز ارز بانک مرکزی را بر اساس رتبه عملکردی آنها توزیع میکند. از دیگر مزایای این شفاف سازی جلوگیری از فرار مالیاتی صرافیها و پولشویی است.
در واقع کل این سرویس برمبنای عملکرد و پاداش کار میکند. هر صرافی که عملکرد بهتری داشته باشد، ارز بانک مرکزی بیشتری دریافت خواهد کرد. از سوی دیگر عملکرد بهتر با ثبت دقیق اطلاعات مالی مشخص میشود. همین امر در مورد صادرکنندگان و واردکنندگان نیز با تفاوتهایی اندک صدق میکند.
از سوی دیگر، از آنجا که قیمت گذاری سامانه نیما رقابتی است، صرافیها ناچار به بهبود کیفی خدمات و تعیین منصفانه قیمتها هستند که میتواند به نفع تاجران باشد.
کار با ابزارهای صادراتی، تحلیل اطلاعات تجاری، جلب اعتماد مشتریان خارجی، یافتن مشتری خارجی، فرایندهای عملیاتی صادرات
نحوه خرید و فروش ارز در سامانه نیما
صادرکنندگان برای فروش ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما نیازی به مراجعه مستقیم به این سامانه ندارند. بلکه ایشان باید درخواست خود را در «سامانه جامع تجارت» به ثبت برسانند. این دو سامانه به نوعی با هم در ارتباط هستند؛ در نتیجه درخواستهایی که صادرکنندگان برای فروش ارز در سامانه جامع تجارت ثبت کردهاند در سامانه نیما برای صرافیها به نمایش درخواهد آمد.
صرافیها در اینجا قادر به مشاهده قیمتهای پیشنهادی و مقدار مبالغی که توسط صادرکنندگان در سامانه ثبت شده هستند. بنابراین مقدار ارز مورد نظرشان را از فروشنده انتخابی خود درخواست میکنند. این درخواستها در پرتال صادرکننده در سامانه جامع تجارت به نمایش درخواهد آمد و ایشان میتواند با هر کدام از صرافیها که تمایل داشته باشد وارد معامله شود.
به طور خلاصه در این روش، هر صادرکننده مقدار ارز موجود برای عرضه و قیمت پیشنهادی خود را سامانه جامع تجارت ثبت میکند. در سامانه نیما این اطلاعات برای صرافها به نمایش در میآید. ایشان بهترین گزینه را بر اساس شرایط خود انتخاب کرده و درخواست خرید ثبت میکنند. درخواستها برای صادرکننده مورد نظر به نمایش درآمده و ایشان میتواند آنها پذیرفته یا رد کند.
واردکنندگان برای خرید ارز باید درخواست خود را در سامانه نیما ثبت کنند. این درخواست باید به صورت مقدار ارز مورد نیاز و مبلغ پیشنهادی ایشان ثبت شود. این اطلاعات بعد از ثبت هم برای صرافان و هم برای صادرکنندگان قابل مشاهده خواهد بود. صرافان و صادرکنندگان میتوانند با مشاهده درخواستها، با هر کدام از واردکنندگان که از نظر مبلغ پیشنهادی و مقدار ارز مورد نیاز با موجودی آنها همخوانی داشته باشد وارد معامله شوند. بنابراین صادرکنندگان قادرند بدون ثبت درخواست فروش، ارز خود را مستقیما به واردکنندگان بفروشند. ناگفته نماند، روش خرید ارز از طریق بانکها نیز همچنان پابرجاست و این روش در واقع یک روش غیربانکی است که به روش قبلی (روش بانکی) اضافه شده است.
در ضمن خرید ارز برای مقاصد غیرتجاری مانند خرید ارز برای سفرهای تفریحی، درمانی، دانشجویی و… نیز در سامانه نیما امکان پذیر است.
آموزش ویدئویی فروش ارز در سامانه نیما
همان طور که پیشتر ذکر شد، برای فروش ارز در سامانه نیما باید تمامی مجوزهای قانونی فعالیت به عنوان صرافی یا صادر کننده را داشته باشید.
صادرکنندگان برای فروش ارز حاصل از صادرات خود باید سامانه جامع تجارت مراجعه کرده و اطلاعات خود را به عنوان صادرکننده به ثبت برسانند – در واقع در سایت ثبت نام کنند – تا بتوانند فعالیتهای خود را شروع نمایند.
سپس میتوانند ارز خود را از طریق همین سایت به فروش برسانند.
برای ادامه مراحل و توضیحات بیشتر، ویدئوی آموزشی زیر را مشاهده کنید.
6 پاسخ
عالی
ویدئوی بسیار ارزنده ای بود.ممنون
خوشحالیم که براتون مفید بوده
سلام اگر ارز حاصل از صادرات به صورت حواله به دست صادر کننده نرسیده باشه و مبلغ رو نقدی دریافت کرده باشه چه طور باید ارز رو در سامانه ارائه بده
سلام جناب صادقی. در این موارد هنگام وارد کردن پول نقد به کشور، در گمرک اظهار کنید که این پول نقد بابت صادراتتون بوده.
سلام وتشکر توضیحات آموزشی کامل وعالی بود