سولوتیس
سولوتیس - در حال بارگذاری ...

صادرات به عراق

صادرات به عراق

صادرات به عراق سود خوبی برای تجار ایرانی دارد. زیرا این همسایه غربی ما به علت تحریم ها در زمان صدام و دو جنگ خانمان سوز با آمریکا و داعش، رشد صنعتی و خدماتی خوبی نداشته است.

طولانی ترین مرز خاکی با کشور ما را عراق دارد. در واقع از شمال غربی تا مناطق جنوبی را دربر می گیرد. همین موضوع هم باعث شده است تا تجار ایرانی صادرات به کشور عراق را توسعه دهند و برای آنها جذابیت داشته باشد. در صد سال گذشته رابطه بین ایران با کشور عراق فراز و نشیب های زیادی داشته است. امروزه کشور ما با کشور عراق از لحاظ سیاسی، تجاری، اقتصادی و فرهنگی روابط خوبی دارند.

بیشترین میزان صادرات به این کشور همسایه غربی برای اثبات این موضوع کافی است. در واقع مزیت سود صادرات به کشور عراق برای تجار ایرانی هم بسیار زیاد است. در ادامه این مقاله سعی داریم اطلاعات بیشتری در مورد ویژگی های سیاسی و اقتصادی و … کشور عراق به شما بدهیم.

 

صادرات به کشور عراق

عراق کشوری با نام رسمی جمهوری عراق است که از کشورهای خاورمیانه و جنوب غرب آسیا به شمار می‌رود.

این کشور در حال حاضر یک کشور اسلامی است به طوری که 95 درصد از مردم آن مسلمان هستند و از این میان، شیعیان بیشترین جمعیت را به خود اختصاص می‌دهند که اکثراً در مناطق جنوبی و مرکزی عراق ساکن هستند. مرقد شش نفر از ائمه شیعیان هم در کشور عراق وجود دارد. در سال 2003 پس از سقوط صدام حسین و اشغال کشور عراق توسط آمریکا، شیعیان هم وارد صحنه های سیاسی این کشور شدند. در نتیجه ساختار سیاسی کشور عراق شکل گرفت و نخست وزیر این کشور هم در آن سالها از شیعیان انتخاب شد.

از نظر زبانی، 70 درصد از جمعیت عراق را اعراب تشکیل می دهند. البته عراق کرد و ترکمن و اقلیت‌های دیگری هم در خود جای داده است. کردهای عراق با 20 درصد جمعیت در نیمه شمالی این کشور زندگی می کنند. اما جمعیت ترکمن ها کمتر بوده و حدود 3 درصد از کل جمعیت این کشور را تشکیل می‌دهد. سایر اقلیت‌ها جمعاً 7 درصد هستند.

پایتخت بغداد
زبان عربی و کردی (اکثریت)، شبکی، فارسی، مندائی
جمعیت 40222503
فاصله زمانی با ایران نیم ساعت
پیش شماره تلفن +964
واحد پول دینار (IQD)
دین اسلام 98% و مسیحیت 1%
حکومت فدرال نظام پارلمان جمهوری

ویژگی های سیاسی، اقتصادی کشور عراق

به لحاظ اجتماعی و فرهنگی عراق کشوری متنوع است. اگر می خواهید در خصوص صادرات به کشور عراق کار کنید، شناختن خصوصیات جمعیت شناختی و فرهنگی این کشور اطلاعات خوبی به شما می دهد.

ترکیبی از گروه های مذهبی و دینی جمعیت این کشور را تشکیل داده اند. سه جمعیت اصلی در کشور عراق، کردها، اعراب اهل تشیع و اعراب اهل سنت هستند. به همین علت قدرت سیاسی کشور عراق هم بیشتر تحت تاثیر همین سه گروه قرار دارد.

ساختار حکومتی این کشور به صورت فدرال است. حکومت مرکزی در بغداد و حکومت محلی اقلیم کردستان در اربیل فعالیت دارند. شوراهای استانی هم در این میان وجود دارند که البته از قدرت خوبی هم برخوردارند.

40 میلیون نفر جمعیت کل کشور عراق هستند که 51 درصد آنها را مردان و 49 درصد را زنان تشکیل می دهند. میانگین سنی جمعیت در کشور عراق 21 سال است.

از نظر اقتصادی، اقتصاد این کشور بیشتر بر پایه نفت و منابع طبیعی دیگر است و جای تعجبی ندارد که با حدود 5 میلیون بشکه صادرات سالانه نفت از اعضای اصلی گروه اپک باشد. این کشور از سازمان های بین المللی تسهیلاتی را دریافت می کند. حتی کشورهای منطقه و کشورهای غربی اعم از آمریکا هم کمک های مالی خود را آن مبذول داشته‌اند.

علاوه بر تمام این اطلاعات، لازم است برای داشتن یک دید بهتر و جامع‌تر نسبت به صادرات به عراق از متغیرهای اقتصادی این کشور اطلاعات بالایی داشته باشید.

متغیرهای اقتصادی کشور عراق را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

میزان تولید ناخالص داخلی عراق 234 میلیارد دلار
نرخ تورم 1 درصد
نرخ بیکاری 7.9 درصد
مهم ترین محصولات معدنی نفت و گوگرد
مهم ترین محصولات کشاورزی خرما، پنبه، گندم، جو
مهم ترین محصولات صنعتی نفت، چرم، نساجی، کود شیمیایی، مصالح ساختمانی

آمار واردات و صادرات به عراق

عراق به طور کلی 34 میلیون و 600 هزار دلار در سال گذشته واردات داشته که به ترتیب چین، ترکیه، هند، آلمان و کره جنوبی در میان کشورهای دیگر از بزرگ‌ترین تأمین‌کنندگان آن محسوب می‌شوند.

متأسفانه همان طور که در نقشه زیر مشاهده می‌کنید، ایران نتوانسته از ظرفیت‌های مرز مشترک، دین مشترک و نزدیکی‌های جغرافیایی و فرهنگی با این کشور به خوبی استفاده کند. نام ایران حتی در میان 25 کشور برتر صادرکننده به عراق نیز به چشم نمی‌خورد. لذا فضای رشد و توسعه زیادی در این بخش وجود دارد که صادرکنندگان می‌توانند با هوش و ذکاوت خود از آن بهره‌مند گردند.

صادرات به عراق

فهرست بیشترین کالاهایی که کشور عراق طی سال‌های اخیر وارد کرده است را در جدول زیر مشاهده می‌کنید:

تراز تجاری یا Trade Balance ارتباط بین صادرات و واردات را نشان می‌دهد و منفی بودن آن نشانه بیشتر بودن واردات یک کالا نسبت به صادرات آن است. مقدار عددی آن نیز نشانه اختلاف ارزشی بین صادرات و واردات است. با توجه به نزدیک بودن عدد تراز تجاری با عدد ارزش واردات هر کالا در جدول بالا، می‌توان متوجه شد که عراق این محصولات را صادر نمی‌کند و هدف از واردات آن‌ها، مصارف داخلی است. بنابراین چنانچه قصد صادرات این محصولات به عراق را دارید باید به الگوی مصرف بازارهای داخلی توجه نمایید.

ستون آخر یعنی درصد رشد سالانه نیز مقدار افزایش نیاز بازار عراق به محصول را نشان می‌دهد که برای وسایل نقلیه و بعد از آن برای پلاستیک و مصنوعات پلاستیکی بیشتر از همه است. بنابراین این کالاها می‌توانند موارد مناسبی برای صادرات بلند مدت محسوب شوند و بازار نسبتاً باثباتی را برای صادرکنندگان به همراه خواهند داشت.

جالب است که بیشترین صادرات کشور عراق نیز به همان کشورهایی است که از آن ها واردات داشته است؛ یعنی به ترتیب کشورهای چین، هند، ترکیه، کره جنوبی و امریکا در سال 2020 بیشترین واردات را از کشور عراق داشتند.
نفت مهم ترین محصول صادراتی کشور عراق است که بیشتر به کشورهای چین و هند صادر می شود. در جدول زیر محصولاتی که بیشترین ارزش را در صادرات عراق داشته‌اند مشاهده می‌کنید.

بر اساس آنچه پیشتر گفته شد و با توجه به تراز تجاری محصولات وارد شده به کشور عراق، می‌توان متوجه شد که این کشور برای برخی از کالاها به عنوان ری‌اکسپورتر عمل کرده و بعد از واردات، آن‌ها را به کشورهای دیگری صادر می‌کند. توجه به این نکات در تعیین الزامات و استانداردهای مورد نیاز و ذائقه مشتریان بازار هدف می‌تواند تعیین کننده باشد.

پتانسیل‌های صادرات به کشور عراق

کشور عراق کشوری است که تازه از جنگ رها شده است و اقتصاد آن تازه در حال رشد کردن است، به همین علت بهترین مقصد برای صادرات محصولات ایرانی است. کشور عراق برای رشد اقتصادی و بازسازی خود نیاز به مواد اولیه دارد. البته مردم این کشور برای گذراندن زندگی و تامین مخارج زندگی خود مجبور هستند تا مواد اولیه زندگی خود را از دیگر کشورها تامین نمایند.

از زمان سقوط حکومت صدام حسین به بعد، عراق یکی از شرکای تجاری ایران به حساب آمد. طبق آمار رسمی گمرکات کشور ارزش صادرات کالاهای غیر نفتی به کشور عراق در سال 98 به بیش از 9 میلیارد دلار رسیده است. اما سوال اکثر افرادی که به تازگی قصد شروع صادرات به عراق را دارند این است که بهترین روش برای صادرات به این کشور همسایه چه نوع شیوه‌ای است؟

از میان انواع صادرات، بهترین و مناسب‌ترین روش برای صادرات به کشور عراق، صادرات غیر مستقیم و به کمک واسطه است. البته این به معنای غیرعملی بودن روش صادرات مستقیم نیست.

اکثر محصولاتی که از ایران به عراق صادر می‌شوند در حوزه تولیدات کشاورزی شامل محصولاتی مانند سیب زمینی، گوجه فرنگی، خیار، پرتقال، هندوانه، سبزیجات و … می‌شوند. در حوزه صنایع لوازم خانگی نیز کولر آبی و لوازم آشپزخانه در صدر هستند. سنگ های معدنی، انواع کاشی، میله های فولادی و آهنی، سنگ های ساختمانی و … از دیگر کالاهای صدرنشین صادراتی از ایران به عراق محسوب می‌شوند. اما اگر به فکر صادرات با سرمایه کم هستید، می توانید بر روی محصولاتی مانند آرد، غلات، مواد غذایی محصولات پلاستیکی و … تمرکز کنید و کار خود را با این محصولات شروع کنید.

مزایا و چالش‌های صادرات به عراق

چالش ها و مزایای صادرات به عراق

کشور عراق پتانسیل های خوبی اعم از اعتماد سازی، ترانزیت کالا، ساده بودن حمل و نقل، رفت و آمد راحت و … را دارد. به علاه معامله با این کشور بسیار ساده و آسان است زیرا این کشور از نظر امکانات بانکی چندان مساعد نیست. این ویژگی‌ها همگی می‌توانند انگیزه تجارت با با این کشور همسایه محسوب شوند.در نتیجه می توانیم بگوییم که بسیار منطقی است اگر تعدادی از تولید کنندگان و صادرکنندگان تصمیم بگیرند وارد بازارهای کشور عراق شوند.

با همه این‌ها، کشور ایران، خود برای جذب مشتری از عراق کار خاصی انجام نداده بلکه این کشور به علت وضعیتی که دارد به سمت کشور ایران متمایل شده است. اگر یک عراقی تمایل به خرید کالایی داشته باشد، ترجیح می دهد آن را از یک آشنا تهیه کند و یا کسی که با او نسبتی دارد. از سوی دیگر از میان کشورهای همسایه، هیچ یک به اندازه ایران قدرت تأمین نیازهای این کشور را نداشته یا از نظر روابط اقتصادی و فرهنگی به اندازه ما به کشور عراق نزدیک نیستند. بنابراین نیاز است تا بعد از شروع صادرات، جهت ایجاد بستری مناسب برای ادامه تجارت و ثبات اقدامات لازم صورت پذیرد. 

نکته مهم دیگری که در صادرات ایران به عراق باید توجه نمود این است که با وجود مرزهای زمینی زیادی که این دو کشور با یکدیگر دارند، به دلیل مشکلات حمل و نقل زمینی، معطلی کالاها در مرز و… اغلب صادرات ایران به این کشور از راه دریایی صورت می‌گیرد که از هر لحاظ به صرفه‌تر است.

برای صادرات به عراق نیاز به مشاوره دارید؟

برای دریافت مشاوره در زمینه صادرات از متخصصان و کارشناسان ما یا برای لینک شدن به تأمین‌کنندگان و ارائه‌دهندگان خدمات صادراتی، با ما تماس بگیرید.

سخن پایانی

به طور کلی برای وارد شدن به هر نوع بازاری اعم از بازار صادرات به کشور عراق باید استراتژی هایی وجود داشته باشد تا بدون هیچ گونه ریسکی به سود برسید. تهیه پلن صادراتی و دنبال کردن روندهای تولید، صادرات و واردات کالای مورد نظر در این کشور از جمله مسائلی است که پیش از شروع صادرات باید مورد توجه قرار گیرند.

در همین راستا، کارشناسان مجرب و حرفه‌ای متخصص در امور صادرات به عراق با تیم ما همکاری می‌نمایند و شما عزیزان در صورت تقاضا برای اخذ مشاوره می‌توانید از طریق شماره تماس 021-20426286 یا چت باکس پایین صفحه یا دکمه موجود در کادر بالا با ما در ارتباط باشید.

به این نوع مقالات علاقه دارید؟

در خبرنامه ما عضو شوید تا مطالب مشابه را در ایمیل خود دریافت کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


whatsapp