سولوتیس
سولوتیس - در حال بارگذاری ...

راهنمای جامع دریافت کارت بازرگانی

دریافت کارت بازرگانی هوشمند

کارت بازرگانی مجوزی است که به اشخاص حقیقی و حقوقی اجازه ورود به عرصه تجارت برون مرزی در زمینه را می‌دهد تا کالاهای مجاز را بر اساس قوانین گمرک کشور وارد یا صادر کنید. به عبارت دیگر برای ورود به این عرصه حتما باید روند قانونی دریافت کارت بازرگانی طی شود و تنها پس از دریافت این کارت، می‌توان به تجارت برون مرزی وارد شد.

کاربرد انواع کارت‌های بازرگانی

به طور کلی کارت‌های بازرگانی به چهار دسته تقسیم می‌شوند که هر کدام کاربرد منحصر به فرد خود را دارند. از جمله کارت‌های بازرگانی می‌توان به چهار نوع کارت بازرگانی خدماتی، تجاری، صنعتی و تولیدی و موردی اشاره کرد.

  • کارت بازرگانی خدماتی:

این نوع کارت بازرگانی برای کسانی که مجوز سرمایه گذاری در حوزه‌های خدماتی کسب نموده‌‌اند صادر می‌شود. بنابراین افرادی که در زمینه ارائه خدمات فعالیت دارند می‌توانند اقدام به دریافت کارت بازرگانی خدماتی کنند.

  • کارت بازرگانی تجاری:

کارت بازرگانی تجاری برای اشخاص حقیقی یا حقوقی صادر می‌شود و با دریافت کارت بازرگانی تجاری این افراد می‌توانند در زمینهٔ واردات و صادرات کالا فعالیت نمایند و با در دست داشتن کارت بازرگانی تجاری پس از طی مراحل ترخیص کالاف کالای مورد نظر خود را از گمرک تحویل بگیرند. با دریافت کارت بازرگانی تجاری، بازرگانان می‌توانند امور مربوط به صادرات کالاهای مجاز و حق العمل کاری را انجام دهند و این کارت مجوزی برای آنها محسوب می‌شود. بنابراین کارت بازرگانی تجاری پرکاربرد‌ترین کارت بازرگانی محسوب می‌شود.

  • کارت بازرگانی صنعتی و تولیدی:

همانطور که از نام این نوع کارت بازرگانی مشخص است، این کارت برای شرکت‌های تولیدی و صنعتی کاربرد دارد و دریافت کارت بازرگانی صنعتی و تولیدی مزایای زیادی برای صاحبان این شرکت‌ها دارد و آنها می‌توانند مواد اولیه شرکت خود را از کشورهای دیگر خریداری نمایند و به کشور وارد کنند. این واردات شامل مواد اولیه و دیگر تجهیزات صنعتی می‌باشد.

  • کارت بازرگانی موردی:

این نوع کارت بازرگانی دارای اعتبار موقتی است و بعد از گذشت مدت اعتبار آن باطل می‌شود. شما در محدوده زمانی مشخصی می‌توانید استفاده کنید. اشخاص حقیقی یا حقوقی می‌توانند اقدام به دریافت کارت بازرگانی موردی کنند و ممکن است این کارت تنها یک بار مورد استفاده قرار گیرد. افرادی که نیاز به دریافت کارت بازرگانی دائمی ندارند و تنها برای یک بار می‌خواهند کالایی را وارد یا صادر کنند می‌توانند در موعد مشخصی از این کارت بهره مند شوند.

نحوه دریافت کارت بازرگانی

همانطور که ذکر شد برای امر صادرات و واردات دریافت کارت بازرگانی ضروری است و به این منظور باید مراحل قانونی آن طی شود. در ادامه با این مراحل آشنا خواهید شد.

1- ثبت مؤسسه

اولین قدم در دریافت کارت بازرگانی، ثبت موسسه در دفتر ثبت تجارت است. به این منظور می‌بایست دفاتر پلمپ شده تجاری داشته باشید. کارت بازرگانی به نام مدیر مسئول شرکت‌های تجاری صادر می‌شود. بازرگانانی که قصد دریافت کارت بازرگانی دارند می‌بایست ابتدا اطلاعات تجاری خود را از طریق تکمیل فرم‌های چاپ شده، به اتاق بازرگانی ارائه دهند. این بازرگانان باید توسط دو نفر از اعضای اتاق بازرگانی معرفی شوند. کارت بازرگانی تنها برای شرکت‌های خارجی‌‌ای که حاضر به معامله دو طرفه هستند صادر می‌شود و در صورتی که آن کشور اجازه فعالیت بازرگانان ایرانی را بدهد میتواند با بازرگانان داخلی مبادله کند. در صورتی که تجار دارای شرایط دریافت کارت بازرگانی باشند می‌توانند از شعب اتاق بازرگانی در سراسر کشور و همچنین صنایع و معادن ایران، کارت بازرگانی خود را دریافت کنند و پا در عرصهٔ تجارت بین الملل نهانند. کارت‌های بازرگانی دارای انقضا یک تا پنج ساله هستند و مدت اعتبار کارت توسط وزارت بازرگانی تعیین می‌گردد.

با در دست داشتن کارت بازرگانی می‌توانید اقدام به واردات کالا از مناطق آزاد، صادرات کالاهای مجاز به دیگر کشورها، اخذ ویزای تجاری و گواهی مبدا، مبادله اطلاعات تجاری در سطح بین الملل و ارتباط با دیگر تجار کنید. تنها اشخاص حقیقی‌‌ای که تابعیت ایرانی دارند، دارای کارت پایان خدمت یا معافیت از سربازی هستند، حساب بانکی معتبر دارند می‌توانند اقدام به دریافت کارت بازرگانی کنند. همچنین این افراد می‌بایست سابقهٔ ورشکستگی نداشته باشند.

اتباع خارجی نیز می‌توانند در صورت داشتن شرایط لازم اقدام به دریافت کارت بازرگانی نمایند، آنها می‌بایست مدارک لازم را آماده کنند و به غیر از گواهی پایان خدمت، ارائه دیگر مدارک الزامی بوده. همچنین این اشخاص می‌بایست گواهی اقامت و پروانه اشتغال به کار خود را نیز ارائه دهند.

نحوه ثبت نام جهت اخذ کارت بازرگانی

1- ابتدا باید اطلاعات هویتی خود را در سامانه ثبت نمایید.

2- سپس فرم‌های مرتبط را از سامانه دریافت و چاپ کنید.

3- با مراجعه به سازمان، گواهی‌های مورد نظر را دریافت کرده و کلیه اطلاعات پرونده را تکمیل نموده و پس از آن تصویر مدارک لازم را اسکن و در سامانه بارگذاری کنید.

4- پس از حصول اطمینان از اطلاعات وارد شده می‌بایست کلید تایید نهایی را انتخاب نمایید تا اطلاعات شما به سازمان ارسال شوند.

5- در مرحله بعد، پرونده شما مورد بررسی قرار خواهد گرفت و در صورت ناقص بودن مدارک یا اطلاعات، موارد از طریق ایمیل یا پیامک برایتان ارسال خواهد شد تا نسبت به رفع نقص آنها اقدام نمایید.

6- پس از رفع نواقص، پرونده مجددا توسط کارشناسان بررسی شده و در صورت کامل بودن مدارک و صحیح بودن اطلاعات، مراتب طی ابلاغیه‌‌ای به اتاق بازرگانی ارسال خواهند شد.

7- برای پیگیری روند اخذ کارت بازرگانی می‌توانید به سایت رجوع کنید و از آخرین وضعیت پرونده خود در اتاق بازرگانی، تعاون، سازمان صنعت و معدن و تجارت مطلع شوید.

اینفوگرافیک مراحل دریافت کارت بازرگانی

مدارک لازم جهت اخذ کارت بازرگانی

مدارک لازم جهت اخذ کارت بازرگانی به شرح زیر است:

  • دارا بودن حداقل ۲۳ سال تمام سن
  • ارائه اصل گواهی عدم سوء پیشینه مدیرعامل
  • ارائه اصل وکالت نامه در صورت داشتن نماینده قانونی مدیر عامل
  • ارائه اصل اظهارنامه ثبت شده در شرکت‌ها و در دفاتر بازرگانی که به تایید اداره ثبت شرکت‌ها رسیده است.
  • ارائه اصل گواهی موضوع ماده ۱۸۶ق. م. م مرتبط با عملکرد سال آخر جهت اخذ کارت بازرگانی به آدرس دفتر مرکزی
  • دریافت اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکت‌ها، که از طریق دفاتر پستی قابل دریافت است.
  • ارائه فرم دال تکمیل شده از طریق سایت که به امضای مدیرعامل رسیده باشد و ممهور به مهر شرکت و دارای گواهی امضاء در دفتر اسناد رسمی باشد.
  • ارائه روزنامه رسمی تاسیس شرکت و تاریخچه تغییرات آن تا کنون (حوزه فعالیت شرکت می‌بایست تجاری و در زمینهٔ صادرات و واردات باشد).
  • اصل کارت ملی و مدرک تحصیلی مدیرعامل که می‌بایست حداقل دارای مدرک دیپلم باشد. (در صورتی که مدارک شناسایی مدیر عامل دارای تغییراتی بوده لازم است تصویر تمام صفحات شناسنامه وی اسکن و بارگذاری شود و ارائه دو قطعه عکس جدید الزامی است).
  • در مورد شرکت‌های با مسئولیت محدود نیاز به ارائه تصویر تقاضانامه ثبت شرکت‌های داخلی می‌باشد و نامه رسمی‌‌ای که به تایید اداره ثبت شرکت‌ها رسیده است نیز باید ارائه شود.
  • در مورد شرکت‌های سهامی خاص و عام، ارائه تصویر اظهارنامه ثبت شرکت‌های سهامی عام یا خاص با مهر اداره ثبت شرکت کافی است.

 

ویدئوی آموزشی دریافت و تمدید کارت بازرگانی

ویدئوی کوتاه زیر شما را در دریافت یا تمدید کارت بازرگانی راهنمایی می‌کند.

 

نکات مهم برای دریافت کارت بازرگانی

لازم است بدانید که برای هر یک واحد ملکی تنها یک کارت بازرگانی صادر می‌شود.

برای هر شخص حقیقی یا حقوقی تنها یک کارت بازرگانی صادر می‌شود.

مدیر عامل لازم است در کلاس‌های آموزشی مرتبط با مدرک تحصیلی خود شرکت کند.

مدارک ارائه شده باید در محل اتاق و در حضور مدیر عامل برابر اصل شوند.

در صورتی که شما کارمند تمام وقت دستگاه‌های دولتی هستید مجاز به دریافت کارت بازرگانی نمی‌باشید.

از واگذاری کارت بازرگانی خود به دیگران بپرهیزید زیرا فردی که کارت شما را اجاره می‌کند مالیات بر درآمد را پرداخت نمی‌کند و این امر باعث زیان شما خواهد شد. همچنین ممکن است به دلیل بدهی مالیاتی نتوانید از کشور خارج شوید.

می‌بایست در انتخاب رشته‌های انتخابی دقت نمود زیرا واردات تنها در راستای رشتهٔ انتخابی امکان پذیر است. اما در صادرات کالا محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.

مدیریت صادرات خود را به ما بسپارید.

  • تحقیقات بازارهای هدف و تدوین برنامه صادرات
  •  اجرای بازاریابی
  • مدیریت قراردادهای فروش
  • مدیریت حمل و نقل و تحویل محصول به مشتری
  • مدیریت انتقال ارز و تهیه اسناد
  • و…

مدت زمان لازم تا صدور کارت بازرگانی

دریافت کارت بازرگانی حدود ۳۰ الی ۳۵ روز کاری زمان می‌برد و این مدت از تاریخ اولین درخواست ثبت شروع و تا صدور کارت بازرگانی به طول می‌انجامد. البته این بازه زمانی متغیر است و برای انواع کارت‌های بازرگانی یکسان نیست.

هزینه صدور کارت‌های بازرگانی

بنابر نوع کارت بازرگانی مورد درخواست و طبق ماده ۷۷ قانون برنامه پنجم توسعه برای تمدید اعتبار کارت بازرگانی می‌بایست اشخاص حقیقی یا حقوقی یک در هزار میزان فروش کالا یا خدمات خود را جهت تمدید کارت به اتاق‌های بازرگانی و تعاون پرداخت نمایند. همچنین سه در هزار مبلغ درآمدی که شامل مالیات می‌شود نیز به اتاق بازرگانی و تعاون پرداخت نمایند. محاسبه دقیق این مبلغ از جمله اموری است که تنها توسط امور مالی اتاق بازرگانی و تعاون تهران قابل انجام است و شما نمی‌توانید با مراجعه به اتاق‌های بازرگانی دیگر این مبلغ را محاسبه کنید. برای عضویت در اتاق بازرگانی تهران می‌بایست سالانه مبلغ ۴۴ هزار تومان حق عضویت به حساب خزانه دولت و بخش وزارت صنعت، معدن و تجارت واریز نمایید.

علاوه بر این مبلغ ثابت اشخاص حقیقی ملزم به پرداخت مبلغی مازاد هستند که بر اساس سرمایه‌‌ای که در اظهار نامه اعلام شده، تعیین می‌گردد. این مبلغ بر اساس میزان سرمایه تعیین می‌گردد به طوری که برای ۳۰ میلیون تومان سرمایه مبلغ حق عضویت ۲۵۰ هزار تومان سالانه در نظر گرفته می‌شود و با بالا رفتن مبلغ سرمایه بر مبلغ حق عضویت افزوده می‌شود. به طور مثال در صورتی که بازرگانان سرمایه‌‌ای بالای ۵۰۰ میلیون تومان داشته باشند می‌بایست سالانه ۵۰۰ هزار تومان حق عضویت بپردازند و این حق عضویت به اتاق بازرگانی‌‌ای که متولی صدور کارت بازرگانی است، پرداخت می‌شود.

جهت صدور کارت بازرگانی یا تمدید کارت مبلغ سالانه ۴۴ هزار تومن نیز بر اساس ماده ۸۰ قانون می‌بایست به حساب خزانه دولت و تحت عنوان درآمد وزارت صنعت، معدن و تجارت واریز گردد. اشخاص حقوقی لازم است حق عضویت بیشتری پرداخت نمایند که این مبلغ در سال اول ۲۰۰ هزار تومان می‌باشد و به اتاقی که متولی صدور کارت این اشخاص است پرداخت می‌گردد. بهتر است بدانید که تعرفه اتاق‌های بازرگانی به مدت ۱۰ سال است که ثابت مانده است و افزایشی نداشته است.

هزینهٔ صدور کارت بازرگانی به صورت جداگانه به اتاق تهران و شهرستان‌ها پرداخت می‌شود و در این بین اتاق بازرگانی تهران ۵۰ درصد از این مبلغ را به اتاق بازرگانی ایران پرداخت می‌کند. این سهم در دیگر استان‌ها متفاوت است و برخی از استان‌ها سهمی از مبلغ حق عضویت را به اتاق ایران پرداخت نمی‌کنند.

دریافت کارت بازرگانی هوشمند

هنگامی که شما برای دریافت کارت بازرگانی واجد شرایط باشید می‌توانید کارت بازرگانی هوشمند دریافت کنید. برای دریافت کارت بازرگانی هوشمند و یا تمدید آن، می‌بایست از طریق سامانه یکپارچه کارت بازرگانی هوشمند اقدام کنید. کارت بازرگانی نیز باید از طریق این سامانه اقدام نمایید.

البته باید توجه داشت که در صورتی که شما تمامی شرایط دریافت کارت بازرگانی را نداشته باشید درخواست صدور کارت بازرگانی شما لغو خواهد شد. مراحل صدور کارت بازرگانی هوشمند بدین ترتیب است:

  • ابتدا وارد سامانه شده و برای شرکت خود یک شناسه ملی دریافت می‌کنید و در صورتی که برای یک شخص حقیقی اقدام می‌کنید ابتدا کد ملی تان را وارد می‌کنید.
  • در مرحله بعد کدپستی شرکت یا محل سکونت خود را وارد می‌کنید.
  • پس از درج کد پستی، ابتدا شماره تلفن هراه خود و سپس نوع کارت بازرگانی مورد درخواست را انتخاب می‌کنید. در مرحله نهایی و پس از انتخاب شعبهٔ دریافت کارت بازرگانی هوشمند و ثبت اطلاعات خود، یک کد اعتبار سنجی به شماره‌‌ای که در مرحله قبل وارد کرده بودید، پیامک خواهد شد و پس از وارد کردن این کد در سامانه باید منتظر تایید آن بمانید.

چنانچه می‌خواهید کارت بازرگانی خود را به نوع هوشمند تغییر دهید نیز باید وارد سامانه شوید و اطلاعات مورد نظر را تکمیل کنید. برای تمدید اعتبار کارت بازرگانی نیز باید از طریق این سامانه اقدام نمایید.

راهنمای تغییر کارت بازرگانی

در صورتی که درخواست تغییر کارت بازرگانی دارید، بسته به اینکه شخص حقیقی باشید یا حقوقی، مراحل کار متفاوت خواهد بود. تمام مراحل در دو ویدئوی کوتاه زیر به تفکیک برای اشخاص حقیقی و حقوقی توضیح داده شده است:

 

راهنمای تغییر کارت بازرگانی اشخاص حقوقی
راهنمای تغییر کارت بازرگانی اشخاص حقیقی

به این نوع مقالات علاقه دارید؟

در خبرنامه ما عضو شوید و مطالب آموزشی رایگان در خصوص صادرات را در ایمیل خود دریافت کنید.

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


whatsapp