مراحل صادرات | گام اول

تحقیقات بازار صادرات

اکثر مشتریان ما تولیدکننده یا تأمین کننده محصول مشخصی هستند که تصمیم به صادرات می‌گیرند. تا اینجا بخشی از مسیر طی شده و محصولی که باید صادر شود مشخص است. اما اکنون سوال اینجاست که این محصول مشخص به چه کشور یا کشورهایی باید صادر شود. براساس چه معیارها و اطلاعاتی باید تصمیم‌‏گیری در این خصوص انجام شود.

به طور کلی، قبل از شروع صادرات و بخصوص برای انتخاب بازار یا بازارهای هدف لازم است تا تحقیقات کاملی در مورد کشورهای واردکننده و شرایط صادرات محصول خود انجام دهید.

چه نوع اطلاعاتی برای صادرات مورد نیاز است؟

معمولا در ابتدای شروع صادرات شما نیازمند داشتن اطلاعاتی اولیه در زمینه‌‏های گوناگونی هستید. اصطلاحا به این اطلاعات، اطلاعات تجاری گفته می‏شود که می‏تواند به شما در تصمیم‌‏گیری بهتر برای شروع صادرات کم‌‏ریسک کمک کند. از جمله این اطلاعات می‏توان به موارد زیر اشاره کرد:

اطلاعات محصول

مشخصات فنی محصول، HS کد، کاربردها، استانداردهای مورد نیاز، قوانین بسته‏‌بندی و ….

اطلاعات بازار

میزان تقاضا، روندهای بازار، سلیقه مشتریان، قیمت محصول، ساختار بازار، زنجیره تامین و …

اطلاعات رقبا

توان رقابت خود با رقبای هر بازار را بررسی کنید از جمله نحوه عملکرد رقبا، میزان رقابت، نقاط قوت و ضعف و ….

اطلاعات لجستیک

شیوه‌‏های حمل، نکات کلیدی عملیات تامین تا تحویل، هزینه‌‏های اجرایی و …

مقررات و مجوزات

الزامات و مجوزات بازارهای مختلف برای محصول شما، تعرفه‏‌ها، قوانین مبدا و مقصد و …

سایر اطلاعات

صادرات مقوله ای پر از جزئیات است. از همین رو بهتر است قبل از شروع در این مورد به خوبی مطالعه کنید.

برای انجام تحقیقات بازار از چه منابعی استفاده کنیم؟

ابزارهای رایگان سازمان تجارت جهانی (ITC)

سازمان تجارت جهانی (ITC) مجموعه‌‏ای از ابزارهای آنلاین را ایجاد نموده است که شما می‌‏توانید با کمک این ابزارها اطلاعات بسیار مفیدی در مورد بازارهای صادراتی محصولاتتان بدست آورید. یکی از این ابزارها یک وبسایت بسیار معتبر با نام ترید مپ یا trademap است که آمار کاملی از صادرات و واردات محصولات مختلف  در کشورهای مختلف به تفکیک کد تعرفه (HS Code) را طی سالیان متوالی در اختیار عموم قرار می‌دهد. ما آموزش کار با تریدمپ را در صفحه آموزش کار با تریدمپ ارائه داده ایم.

ابزار دیگر که برای اطلاع از قوانین، مقررات و تعرفه‏‌های محصولات مختلف در کشورهای دنیا مورد استفاده قرار می‏گیرد وبسایت مک‌‏مپ (MacMap) است. که آموزش آن را در صفحه آموزش ویدئویی مک مپ میتوانید مشاهده کنید. 

علاوه بر این ابزارهای مختلف دیگری نظیر اکسپورت پوتنشیال (ExportPotentialMap)، استاندارد مپ و … هم توسط این سازمان برای توسعه تجارت در دنیا ایجاد شده است.

تحقیق در مورد بازارهای صادراتی

سایت گمرک

سایت گمرک هر کشور آمار مبادلات آن کشور با دیگر کشورها را برای تجار در دسترس عموم قرار داده است. به این ترتیب می‌توانید آمار واردات و صادرات هر کشور را بر اساس گمرک خود آن کشور به دست آورده و از این طریق با سابقه تجارت یک کشور در زمینه محصولات مختلف با کشورهای دیگر آشنا شوید. به عنوان مثال برای اطلاع از آمار تجارت ایران در سال‏های اخیر می‏توانید از اینجا این اطلاعات را مشاهده نمایید.

سایت‌های فروشگاهی در سراسر دنیا

سایت‌هایی مانند آمازون، ای بی یا علی بابا می‌توانند دید خوبی از روند عرضه و تقاضا، قیمت‌گذاری، بسته‌‏بندی و … به شما بدهند. کافیست محصول مشابه خود در این پلتفرم‏‌ها را پیدا کرده و اطلاعات لازم را از آن استخراج نمایید.

سازمان توسعه تجارت و اتاق‌های بازرگانی

سازمان توسعه تجارت و اتاق‌های بازرگانی کشورهای مختلف معمولا منبعی برای جمع‌‏آوری اطلاعات بیشتر در خصوص بازارهای صادراتی هستند. این سازمان‏‌ها اغلب اقدام به جمع‏‌آوری و انتشار گزارش‏‌های تحلیلی در ارتباط با محصولات و بازارهای صادراتی می‏کنند. شما با مراجعه به این سازمان‌‏ها می‌‏توانید از گزارش‌‏های موجود باخبر شوید و علاوه بر آن در صورت نیاز از سایر خدمات ایشان جهت جمع‏‌آوری اطلاعات بیشتر استفاده نمایید. به عنوان مثال با مراجعه به سایت اتاق بازرگانی ایران (ICCIM) و سایت سازمان توسعه تجارت ایران (TPO) می‏‌توانید اطلاعات مفیدی را در خصوص صادرات و تجارت خارجی بدست آورید.

ارائه دهندگان خدمات صادرات

در بسیاری از کشورهای دنیا شرکت‌هایی هستند که خدمات صادراتی مختلفی را به تولیدکنندگان و صادرکنندگان ارائه می‏‌نمایند و شما می‌‏توانید اطلاعات مورد نیاز خود را از این شرکت‏‌ها جمع‌‏آوری نمایید. از جمله این خدمات، انجام تحقیقات یا مطالعات بازار صادراتی برای محصولات مورد نظر شما در کشورهای مختلف است که شرکت‏‌های اصطلاحاً مدیریت صادرات با انجام تحقیقات کتابخانه‏‌ای و میدانی اطلاعات مورد نیاز شما را با هزینه‏‌ای منطقی برایتان جمع‌‏آوری می‌نمایند.

آمار و گزارش‌های دولتی

برخی دولت‌ها وبسایت‌هایی جهت ارائه آمار تجاری و راهنمایی بازرگانان و تاجران طراحی کرده‌اند. برای نمونه می‌توان به سایت وزارت کسب و کار و تجارت بریتانیا و کمیسیون اروپا اشاره کرد.

انجمن‏‌های تخصصی بین‏‌المللی

در حوزه‌‏های مختلف صنعت معمولا انجمن‏‌های بین‌‏المللی وجود دارند که در جهت توسعه و ارتقا آن حوزه فعالیت مستمر دارند. شما با مراجعه به وبسایت این انجمن‌‏ها می‏توانید اطلاعات مفیدی را در مورد تجارت و روندهای محصولتان در دنیا بدست آورید. به عنوان مثال انجمن خشکبار جهانی هر ساله گزارش‏‌های تحلیلی مختلفی را در اختیار فعالین این حوزه قرار می‌‏دهد.

بررسی رقبا

یکی از منابع مفید برای یادگیری و جمع‏‌آوری اطلاعات لازم در خصوص صادرات محصولاتتان بررسی عملکرد رقبایتان است. در اینترنت به دنبال افراد و شرکت‌هایی که محصولی مشابه محصول شما صادر می‌کنند بگردید و وبسایت و شبکه‌های اجتماعی‌شان را بررسی کنید. سعی کنید بفهمید مشتریانشان چه کسانی هستند و به چه کشورهایی صادرات دارند.

اگر به حوزه تحلیل رقبا علاقه‌مند شدید پیشنهاد می‌کنم مطلب تحلیل رقبا در بازار هدف صادراتی چگونه انجام می‌شود را مطالعه کنید.

بازدید میدانی از بازارهای هدف

یکی دیگر از روش‏‌های رایج و البته سنتی برای انجام تحقیقات صادرات، سفر به بازارهای کشورهای مورد نظر و جمع‌‏آوری اطلاعات میدانی در این کشورها است. توجه کنید در این بازدیدها شما می‏‌توانید از مناطقی که عمده‌‏فروشان و یا مشتریان بالقوه محصولاتتان در آنجا حضور دارند بازدید به عمل آورده و اطلاعات ارزشمندی را در خصوص سلیقه و تقاضای مشتریانتان کسب نمایید.

نمایشگاه های بین المللی

حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی می‌تواند به شما کمک کند تا با شرکای بالقوه، خریداران و توزیع کنندگان آشنا شوید و همچنین در مورد شرایط بازار محلی بیشتر بدانید.

به یاد داشته باشید که هر بازار منحصر به فرد است و استفاده از ترکیبی از ابزارها و منابع برای به دست آوردن درک جامعی از محیط کسب و کار محلی و شیوه‌های فرهنگی مهم است.

whatsapp